Motivációs levél – legyen a tiéd a legjobb!

Friss topikok

Archívum

Hogyan írj meg egy motivációs levelet?

2011.07.14. 15:00 tblogger

Te is tudod, hogy manapság egyre gyakrabban kell motivációs levelet írni egy gyakorlatra, az Erasmus keretein belül, egy állásra vagy egy másodállásra. Itt, azért valljuk be, jó néhány más pályázóval versenyzel. Épp ezért kell, hogy motivációs leveled a személyiséged legjavát tükröző figyelemfelkeltővé váljon. Úgy írj magadról, mintha a megpályázott állást rád szabták volna. Na de hogyan kell ezt úgy csinálni, hogy te legyél az összes közül a legjobb?

Gondolom ismerős a fáma, amit szinte mindenütt megtalálsz, hogy: „a motivációs levélben a következő hibákat feltétlen kerüld”:

  • Hiányosan vagy befejezetlenül adod meg a címedet
  • Rossz címzettet adsz meg vagy esetleg rosszul szólítod meg az illetékes személyt, vállalatot (pl.: az elég kínos, hogy a BMW-hez pályázol és a levél fejlécében Audi szerepel)
  • Ha többféle írásmódot használsz (csak egy jól bevált írást válassz ki)
  • A levélben a színeket és a háttérképeket ne használj
  • A rossz nyomtatási minőséget, foltokat vagy szamárfüleket, ha lehet ne csinálj
  • A borítékon se legyen macskakaparás és a feladót is tüntesd fel

Na, látod, aki egy kicsit is utánanéz a motivációs levélnek, az mind tudja ezeket. Rendben, ezzel már előnyben vagy, de ettől még nem feltétlen leszel az, akit valóban akarnak.

De tessék, itt van még néhány alapvető dolog: most elmagyarázom neked a motivációs levél formai elemeit, azaz hogyan kell elkészítened.

Szóval lássuk, milyen nagyon általános tanácsokat találhatsz még, mire kell egy motivációs levélnél figyelned?

  • Különös percizitással figyelj a levél formájára (legyél tisztában a hivatalos levél formai követelményeivel)
  • A saját motivációdat juttasd kifejezésre
  • Magadért pályázz, fejezd ki, hogy miért te vagy a legjobb jelölt
  • Helyesírási és nyelvtani hibák nélkül írj, a feltételes módot kerüld
  • Ne közhelyesen, hanem magyarosan fogalmazz
  • A kívánt állásra és az azzal kapcsolatos dolgokra koncentrálj, ha pl.: jól is sakkozol, azt itt ne említsd

És igen, gyakran hallhatod, hogy mondják: írj magadnak egy jegyzetet, hogy miért szeretnél oda pályázni, mik az erősségeid, gyengeségeid és ezek közül mik kapcsolódnak az álláshoz, amit megpályázol. Na jó… de HOGYAN?

Továbbá: gyűjts információt a cégről vagy intézményről, amibe olyan nagy hangsúlyt fektettél (pl.: csapatban dolgozásról, nyelvekről, a veled szembeni elvárásokról) - na ez, látod, nem is olyan rossz ötlet.

Összegzésképp, ez mind „okés”, és „elmegy”. De ahogy említettem már… ettől még nem feltétlen leszel PONT TE az első számú jelölt. Gondolom, most már szeretnéd hallani egy vérbeli profitól is, hogyan írhatsz olyan motivációs levelet, amivel nem csak előnyre teszel szert, hanem szó szerint félresöpröd a többieket, ANÉLKÜL, hogy bármit is hazudnod, vagy ferdítened kellene. Vagy azt szeretnéd, hogy a leveled elbírálója 5 másodperces olvasás után ásítson egyet és egy hanyag mozdulattal a kukába dobja művedet? Mert sajnos a legtöbb jelentkezővel ez történik. Itt az ideje megtudnod, hogyan kerülhetsz az élmezőnybe!

 

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz motivációs levél kísérő levél motivációs levél minta

A bejegyzés trackback címe:

https://motivacioslevel.blog.hu/api/trackback/id/tr383067427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása